WESPENNESTVERDELGING

NUTTIGE BEESTJES

Het wespenseizoen is opnieuw volop van start gegaan: je hebt een wespennest en wil het laten verdelgen. Onze brandweermensen staan dan ook klaar om je te helpen. Tegelijk roept de brandweer op om alleen hinderlijke of echt gevaarlijke wespennesten te melden. Het lijkt misschien niet zo, maar wespen zijn erg nuttige beestjes. Ze spelen immers een belangrijke rol in de natuur en fungeren als insectenbestrijder, want ze jagen op vliegen, bladluizen en muggen. Ergens zijn ze dus ook een bondgenoot van de mens.

Heb je een wespennest achteraan de tuin of in een hok waar je nooit komt? Dan is een verdelging niet nodig. Het gif dat gebruikt wordt bij de vernietiging van een nest is bovendien ook schadelijk voor andere levende organismen, zoals vissen. Wanneer je er dus voor kiest om wespen niet te laten verdelgen, draag je meteen ook je steentje bij aan het milieu.

 

TOCH HINDER?

Zit het wespennest toch op een hinderende plaats, dan kan je het laten vernietigen door de brandweer. Hiervoor kan je melding maken via onderstaand formulier of via deze link.

 

ANDERE GESTREEPTE DIEREN

Nesten van hommels en bijen daarentegen zal de brandweer trouwens nooit verdelgen. Vergeet niet: de brandweer is er voor mens én dier. Toch last van een nest bijen of hommels? Dan verwijzen we je graag door naar een imker in jouw buurt.

De Aziatische hoornaar is een exotische en invasieve wespensoort die sowieso wél verdelgd moet worden. Ze heeft het immers gemunt op onze bijenpopulatie. Je kan deze soort herkennen aan haar poten met opvallende gele uiteinden en overwegend zwart lijf. Denk je deze soort gespot te hebben? Meld dit dan zeker via https://vespawatch.be.

foto bij wesp hoornaar

Meer info over deze en andere insecten vind je op www.natuurpunt.be.  

 

NIEUWS

 


LOG IN